SportenDraaienVarenVeilig in de zonKnutselenZonnenSpelen

Veilig in de zon.

Vragen – Antwoorden.

 

Vind een antwoord op alle vragen die u zorgen maken ...

Bezoek onze winter FAQs!

Klik hier homepage

Klik hier de schaduwzijde van de zon

Klik hier ultraviolette stralingsindex
   
Klik hier 
elementaire voorzorgsmaatregelen
   
Klik hier zonneproducten gebruiksaanwijzing
  
Klik hier 
een nieuwe etikettering
  
Klik hier leidraad om correct te kiezen 


Hoe lang kan ik een geopend zonneproduct bewaren?

Om de gebruiksduur van een geopend zonneproduct te kennen, moet je naar de verpakking kijken. De PNO (periode na opening) wordt aangeduid met een specifiek symbool: een geopend potje gevolgd door een getal en de letter M (12M, bijvoorbeeld, betekent dat het product onder normale bewaaromstandigheden optimaal te gebruiken is tot 12 maanden na de opening). Om de doeltreffendheid van het product te waarborgen, mag je het niet te lang in de volle zon laten staan.

Hoe vaak moet je zonneproducten opnieuw aanbrengen? 

Het is nodig om rijkelijk te smeren en het zonneproduct om de twee uur opnieuw aan te brengen, maar ook:
- na sport, spel en werk in de volle zon,
- na elke zwembeurt,
- wanneer je zweet,
- nadat je je met een handdoek hebt afgedroogd, …
 

Mag je in de zon als je parfum op hebt?

Sommige parfumerende stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht. Vermijd je te parfumeren vooraleer je in de zon komt.

Kunnen parfums die gebruikt worden in zonneproducten, de huid overgevoelig maken voor zonlicht?

Zoals alle ingrediënten die gebruikt worden in zonneproducten, worden ook parfums in zonneproducten zo gekozen dat ze de huid niet overgevoelig maken voor zonlicht. In uitzonderlijke gevallen kan toch een overgevoeligheid optreden. 

Vanaf welke leeftijd mag je een zonneproduct gebruiken dat niet speciaal bedoeld is voor kinderen?
(of tot welke leeftijd gebruik je een speciaal product voor kinderen? 12 jaar? 18 jaar?)
 
In het algemeen verstaat men onder de categorie 'kinderen' de leeftijd tot de puberteit, dus tot ongeveer 12 jaar. Zonneproducten voor kinderen zijn aangepast aan hun dunne en tere huid. Ze bieden een grotere bestendigheid tegen water en zand.
 

Moet ik me insmeren onder de zonnebank? 

Je mag geen zonnebrandproducten gebruiken onder de zonnebank, omdat deze ontworpen zijn ter bescherming tegen echt zonlicht. Zonneproducten en andere cosmeticaproducten kunnen de straling van zonnebanken onvoorzien veranderen en gevaarlijk zijn voor je huid. 

Het Koninklijk Besluit van 20 juni 2002 over zonnebankcentra stelt dat je de volgende voorzorgsmaatregelen moet volgen als je onder de zonnebank gaat:
- een beschermende zonnebril dragen
- je zorgvuldig ontschminken
- geen zonnebrandmiddel of andere cosmetische producten gebruiken
- je niet blootstellen aan UV-stralen als je geneesmiddelen neemt die de gevoeligheid voor deze stralen verhogen;

Opgepast: De UV-stralen van een zonnebank zijn even schadelijk als die van de zon.
Dus geen overmatig gebruik!
 

Beschermt zonnebankbruin tegen de zon? 

Zonnebanken zenden UVA-stralen uit die je een bruine kleur geven. Maar dat bruin biedt zeer weinig bescherming tegen UVB-stralen – nog minder dan de bescherming die je krijgt door blootstelling aan natuurlijk zonlicht – en biedt geen enkele bescherming tegen UVA-stralen.

Ben ik met een bruin kleurtje tegen de zon beschermd?

Een bruine kleur biedt een lichte bescherming, maar enkel tegen UVB-stralen. Je moet dus nog altijd een zonneproduct gebruiken om je te beschermen tegen alle huidaandoeningen die veroorzaakt worden door UVB- en UVA-stralen. 

Mag je de beschermingsfactor afstemmen op je bruine kleur?  

Aangezien een bruine kleur maar een lichte bescherming biedt en dan nog enkel tegen UVB-straling, is het belangrijk om nog altijd een zonneproduct gebruiken, meer bepaald om je te beschermen tegen alle huidaandoeningen die veroorzaakt worden door UVB- en UVA-stralen. Je moet een zonneproduct kiezen volgens je huidtype en volgens de omstandigheden waarin je jezelf aan zonlicht blootstelt.

Ben ik met de bruine kleur van een zelfbruinend product beschermd tegen de zon?

Die bruine kleur krijg je dankzij de inwerking van DHA (dihydroxyaceton), dat de huid aan de oppervlakte bruin kleurt zonder een beroep te doen op het natuurlijke beschermingssysteem van de huid. Het biedt geen bescherming tegen de kwalijke effecten van de zon. In geval van blootstelling aan zonlicht is het absoluut noodzakelijk om je te beschermen met een zonneproduct aangepast aan je huidtype. Er zijn producten op de markt die niet alleen een beschermende maar ook een zelfbruinende werking hebben.

Biedt een T-shirt voldoende bescherming tegen zonnestralen?

Een T-shirt kan op een doeltreffende manier bescherming bieden tegen zonnestralen. De doeltreffendheid ervan zal afhangen van de dichtheid van de stof en van de kleur: donkere kledij uit dicht geweven stoffen biedt een betere bescherming.

Hoe doeltreffend zijn pillen die de huid voorbereiden op de zon?

Ze vervangen een zonneproduct niet. Sommige van die pillen hebben een beperkte werking tegen versnelde huidveroudering door blootstelling aan de zon. In geval van blootstelling aan zonlicht is het absoluut noodzakelijk om zich te beschermen met een zonneproduct.

Mag ik met een zonnebril in de zon kijken?

Neen, een zonnebril biedt onvoldoende bescherming om in de zon te kijken. Maar een zonnebril is een absolute noodzaak om je ogen te beschermen tegen hoge lichtsterkte.

Wat zijn in België de uren waarin blootstelling aan zonlicht afgeraden wordt (wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat)?

In wintertijd: van 11u00 tot 15u00.
In zomertijd: van 12u00 tot 16u00.

Ik ben allergisch voor de zon; kan een zonneproduct mij helpen?

Je mijdt best de zon. Aangezien zonneallergie hoofdzakelijk te wijten is aan UVA-stralen, kies je voor zonneproducten die die UVA-filters bevatten en een hoge of zeer hoge bescherming bieden.
In geval van een allergische huidreactie na blootstelling aan zonlicht is het aanbevolen om een arts te raadplegen. Hij zal een diagnose stellen en aangeven welke preventieve maatregelen je kan treffen.


« Veilig in de zon »
is een initiatief van DETIC, COMEOS, de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, en het OIVO.
Met de steun van de RTBF